EMILIA ROMAGNA TO NIE TYLKO LAMBRUSCO

Zapomnijcie na chwilę o obowiązkach, zabieram was do Włoch, do malutkiej, pięknej winnicy, oddalonej pół godziny drogi od Bolonii. Wyobraźcie sobie senny bajkowy poranek w ciepły i słoneczny dzień. Przyjemny szum wiatru i zielone pola winorośli, które ciągną się aż po horyzont. Na zewnątrz drewniany, dębowy stół zastawiony serami i kieliszkami przygotowanymi do degustacji.

Należąca do rodziny Gaggioli firma L’AZIENDA VITIVINICOLA GAGGIOLI MARIA LETIZIA, winnica i wytwórnia win – winiarnia położona jest na pięknych, słynnych wzgórzach Colli Bolognesi w miejscowości Zola Predosa , znajdującej  się 10 km od centrum Bolonii. Na tych ziemiach, uprawia się winorośl i wytwarza wino, już od czasów rzymskich.

panoramaaziendagaggioli

Znamienity rozwój winiarstwa nastąpił w XI wieku pod rządami Matyldy z Canossy. To właśnie tutaj, w roku 1960, Carlo Gaggioli  założył firmę L’azienda Vitivinicola Gaggioli, zajmującą się uprawą winorośli i wytwarzaniem wina. Od roku 1992  prowadzi swoją działalność  wraz z córką Marią Letizia .

PignolettoSuperioreBott.jpg

Pignoletto Superiore

Wino o jasnożółtej barwie wzbogacone zielonymi refleksami. Nos można nasycić aromatem białych kwiatów i głogu, wzbogaconych nutami mineralnymi. W smaku wino przyjemnie świeże i mocne, z niepowtarzalnym posmakiem goryczy. Idealnie pasuje do wszelkiego typu dań makaronowych, zup i tortellini, ryb i białego mięsa.

Szczep: Pignoletto 100% Temperatura degustacji: 8-10ºC

MerlotBott

Merlot DOC dei Colli Bolognesi

Wino o głębokim, intensywnym, rubinowym kolorze. Kusi zapachem dojrzałych owoców, przypraw, mchu. Delikatny zapach róży i malin. Rozgrzewający smak, silny charakter, odpowiednia wyważona ilość tanin. Wyróżniający się w smaku, lekko drapieżny. Pochodzi ze szczepów zasadzonych w okoloicach Bolonii przez żołnierzy Napoleona Bonaparte, w XIX wieku.

Zawartość alkoholu: 13,5% Szczep: 100% Merlot

Cabernet RiservaFranciaRossoBott

Wino o charakterystycznej rubinowej barwie, z refleksami granatu. Zapach ewoluuje w procesie dojrzewania, w nosie korzenny, z aromatem świeżo palonej kawy. W smaku pełny,wzbogacony miękkimi taninami. Idealnie wzbogaci dania makaronowe, pieczoną dziczyznę, ostre sosy i mięsa, grzyby i sery.

Szczep: Cabernet Sauvignon 100%

Reklamy

Zostaw komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s